Saturday, May 14, 2011

Keluarga besar. SERONOK ATAU TIDAK ?

Mesti ramai orang pikir mempunyai keluarga besar tu best, meriah. well, it really is tapi tak semua keluarga yang mempunyai ahli keluarga yang ramai menyeronokkan. bagi aku, memang best sebab aku ada enam adik beradik dan macam macam perangai. kalau semua balik. satu rumah bergegar. tak kira la bergaduh ataupun have fun. haha

tapi aku terpikir jugak, mesti ada keluarga lain yang aada ahli keluarga ramai tapi tak seronok, menyesal sebab ada keluargaa yang besar. bagi keluarga yang tak berapa nak berada, masalah kewangan mesti diungkit. tak cukup itu lah, ini lah. lepas tu masing masing salahkan orang lain, lama lama tak bercakap satu keluarga, tak peduli antara satu sama lain. ada ka macam ni ? entah, aku terpikir jaa.

yang keluarga sedikit berada pulak masalah dengan ibu bapa yang mungkin terlalu sibuk bekerja, balik rumah dah penat, anak anak orang gaji yang uruskan. anak anak pulak sorang sorang sibuk dengan kerja masing masing, ber-online lah, bar-gayut lah, ber-guling lah, tak tahu la sebab apa dia berguling ja kan ? hahaha. lama lama satu keluarga tak rapat. ahhh, masalah. ada ka macam ni ? entah, aku terpikir jaa.

Sebenarnya semua ni da jalan penyelesaian, kita kena terima hakikat dan terima dengan redha apa yang berlaku kat kita. kalau kita tak suka dengan setiap satu, tunjukkan lah usaha untuk merubahnya. bertolak ansur dan saling memahami dalam hubungan kekeluargaan tu penting SANGAT.
bagi aku, mak ayah pon penting untuk mewujudkan keharmonian dalam keluarga. daah nak sangat bekeluarga besar pandai pandai la uruskan. kalau rasa dari segi kewangan ataupun komitmen tu tak mampu, lebih baik ada nak sorang ja lepastu bela dia sampai jadi besaaaaaaaar punya. keluarga besar la jugak tuu.
 HAHA
dan mak ayah jugak kena rapat ngan anak anak, sekali sekala kena sembang sembang dan tahu masalah serta aktiviti seharian anak anak. baru la tak rasa kekok kalau nak kongsi apa apa. ini tak, duduk satu rumah tapi dengan anak anak selalu takmau cakap, buat muka dan macam macam lagi la. kan tak best macam tuuu.
bayangkan keluarga yang happy dan meriah. bila berkumpul jaa, macam macam boleh dikongsi. keluarga harus dijadikan seperti satu kumpulan kawan yang kita sayang-nak-mati.

p/s ; aku cakap ni untuk peringatan aku sendiri untuk aku jadik emak nanti walaupun lambat lagi. HAHA

ohh ya, sekarang ni sangat kecoh dengan orang yang suka simbah asid tuu kan ? orang tu pun mesti ada masalah kasih sayang tu. eloklah jugak kalau dia baca entry tentang kekeluargaan. haha

Be careful girls out there. it's the best for you to be with crowd.

Byebye, Assalamualaikum.

No comments:

Post a Comment

Bebel di kotak ini ;