Friday, December 31, 2010

Azam tahun baru membawa padah ?

Yay ! dah masuk tahun baru 2011. 
HAPPY NEW YEAR !
tapi,
apa kena mengena ngan aku ?
entah laa, orang seronok aku pon seronok la. 
orang ada azam aku pun nak ada azam jugak. 
KAH! KAH ! KAH !

Azam baru aku baru ja aku dapat tadik masa tengah basuh pinggan (tudia main point nak bagitau dia basuh pinggan ja)

betul ni.
tadik aku basuh pinggan pakai skirt.
skirt ni 
|
|
|
|

dan sekarang ni aku sangat marah. 
sebab sebab sebab
eh, nampak dak bulatan pink tuu ? teka kenapa aku buat bulatan?


sebab ni 
|
|
|
|

ni apa murid murid?
TERKOYAK CIKGU !
bagus.

skirt tu dah tekoyak la wehhhh. aku taktau macam mana boleh terkoyak. why wehhh ! 
ni aku agak kalau bukan sebab lutut aku tajam, mesti sebab anai anai yang gigit
wahh, boleh pulak anai anai gigit time aku pakai. bahahahaha. 
haa, ni mesti sebab lutut aku la ni tajam sangat. haish, bengang betul lah !

disebabkan terlampau bengang aku pun ambil penyagat dengan AZAM baru yang tertanam di hati - NAK SAGAT LUTUT.

Jadi, tula azam baru aku dan dah tertunai pon. 
yay ! 
satu azam satu tahun. tahun depan tanam azam lain pulak. 
Azam aku dah tertunai. Azam korang ?

p/s ; disebabkan lutut beliau dah disagat, zabedah kini terpaksa mengharapkan kerusi roda untuk meneruskan sisa sisa hidup beliau. 
-BERITA TV5-

Wednesday, December 29, 2010

Indonesia boleh tutup mulut.

 Gambar ihsan Google
Alhamdulillah Malaysia dah menang. Bangga gila rasa macam nak pergi tarik ja seluar penyokong Indonesia sorang sorang biar malu. bahahaha ;p

Sebelum ni salahkan laser, kali ni kita tengok pulak diorang nak salahkan apa. geram betul aku bila main game Ameba Pico ja mesti aku kena hentam dengan geng Indon ni. Dah kalah pun nak belagak lagi. susah betul.

Tapi sebenarnya bagus oh penyokong Indonesia, walaupun dah kalah masa perlawanan akhir yang pertama, tapi diorang still tak putus asa. kalau aku, Malaysia dah kalah first game terus aku tak sokong dah Malaysia. bahahaha. BURUK PUNYA PERANGAI.

Berbaloi jugak aku kena marah tadik sebab terlampau bising dan menggangu pemandangan abah mama abang dan adik adik aku kat belakang sebab end up dengan kemenangan. yippi !

Tahniah K.Rajagopal, tahniah pemain bolasepak negara, tahniah Malaysia.

Tuesday, December 28, 2010

Cerita laser.

Susah betul bila penyokong Indonesia tak boleh terima kenyataan diorang kalah. 
Nak salahkan laser pulak. ok, FINE !
tahukah anda ?
Yang sebenarnya, INDONESIA YANG START DULU MAIN MAIN LASER.

gambar ihsan KOSMO.
Penjaga gol Malaysia yang dipancar sinaran laser semasa perlawanan peringkat kumpulan Piala Suzuki AFF.

tudiaaa, bukti dah ada. aku memang semangat bab bab nak bergaduh ni.. sanggup p carik gambar lagi. setan tengah beratur kat belakang aku ni tunggu turn nak menghasut. haiya !

berbalik kepada gambar. sekarang ni penyokong Indonesia dah malu balik sebab asyik nak salahkan penyokong Malaysia yang menggunakan  laser 10 hingget tu. amboi amboi amboi, yang mulut depa laser tak mau mau tu takpa pulak.

" Malu la, Malaysia kalah haritu tak kecoh pun dengan laser laser ni. Masa korang kalah nak kecoh kecoh pulak pasal laser. sekali terkena balik. boooooooooo !"

Yang aku lagi marah, tengah aku best best main application Ameba Pico kat FB. "hampa penah main dak ni? best gila game tu, cepat p main sekarang." aku asyik kena hentam ja ngan orang indon pasal bola ni laaa. bengang lak aihh. aku pon p layan, dok maki memaki. terus ada sorang budak ni cakap nak bakar rumah aku. rumah kat dalam game tu laaa, sekali dia letak unggun api kat dalam rumah aku. bahahaha. nak pecah perut aku gelak. bukan boleh terbakar pon rumah tuuu. aku bajet dia budak budak lagi kot. takpa laa, di maafkan. Aku pun click kat unggun api tu dan DELETE. senang gila padam api. bahahaha.
paham dak ? esh !
Takpa la, back to the main point.

Aku bangga gila jadik rakyat Malaysia. kalau kalah pon rilek, menang Alhamdulillah.
wahh, COOL GILA ! *sambil korek korek bijik mata. errrrr.

Majulaah sukan untuk negara. (bajet penyampai berita sukan pulak)
Semoga Malaysia dapat kalahkan Indonesia untuk perlawanan akhir peringkat kedua nanti.
Amin. *cepat amin ramai ramai ;)

5 minit baca ni.


"yela, yela nak buat la ni." 
boleh ka start entry macam ni? haha.

Perlukah saya menjawab soalan soalan di bawah dengan tepat? 
bahalol sangat ka soalan ni ?
ok, hiraukan =.="

1)Apa yang paling penting dalam hidup korang?
 Allah, sanak saudara, rakan dan taulan, pencuci muka, katil dan bantal dan juga connection internet =.='
2)Benda terakhir yang korang beli guna duit sendiri?
Gula gula perisa asam jawa dua puluh sen.
3)Adakah korang bercinta sekarang?
Napa tanya soalan ni? sensitif tau. Aku baru ja lepas break up semalam dengan Donald Trump  :'(
4)Berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
 Selagi beliau tak serahkan harta beliau kat aku.
5)Di mana korang akan berjumpa kekasih korang?
Kedai runcit Mak Limah.
6)Novel/Buku/Majalah terakhir korang beli.
Buku Grammar dan Oral Communication semester lepas.
7)Apakah nama penuh korang.
Zabedah Wahab. betul ni  (=________=)
8)Antara mak&ayah korang mana lagi mesra?
Dua dua laa. tak sampai hati nak bezakan. kalau merajuk ngan abah, p kat mama. kalau merajuk ngan mama p kat abah. kah ! kah !
9)Namakan orang yang betul korang nk jumpe dalam hidup korang?
Rasulullah S.A.W
10)Namakan tempat yang betul2 korang nk pegi?
Ireland. dulu berangan nak sambung belajar sana, taktau kenapaa. kah ! kah ! kah !
11)Pilih 1 peluk atau cium?
atau +.+
12)Lima lagu bermakna dalam hidup korang.
E.Y.E = Izinkan selamanya nama mu di hati. (bapak retro)
Lagu sekolah rendah.
Lagu sekolah menengah.
Lagu CFS (nak jugak =,=')
Yang kelima taktau nak cakap macam mana. kah ! kah ! kah !
13)3 perkara tentang orang yg tag korang
Suka biar laptop terbuka kalau nak pergi mana mana ataupun nak tidur.
Suka cakap 'geli ngat aih'.
Pandai cakap Kedah. weeewitttt.
Nak lebih lagi boleh ?
Suka cakap benda benda yang menyedihkan secara tiba tiba. ha ha ha
Nama samaran beliau ialah Ambrell. 
Malam malam ja nak carik McD.
eh, banyak pulak. sorry ;)
14) 5 benda yang korang sangat sayang dalam hidup korang
hadiah orang kasi. tapi sayang gila aku tak pandai jaga barang.
accesories. walaupun dah buruk dan berkarat, tetap nak simpan :D
benda free.
mug yang baru guna untuk minum milo. sayang killer nak basuh. (sebenarnya malas)
benda baruu beli.
15)Bila tarikh lahir korang dan bila korang sambut tahun lepas.
aku lahir tahun lompat. 4 tahun sekali.
16)5 blogger yang korang nk tag     
Billah     
Dah siap !

Jangan tunjuk kat bakal mak mertua aku pulak tag ni. 
Kalau nak tunjuk, bagitau dulu aku nak edit lain.
HA HA HA

Saturday, December 25, 2010

Kobi, Lobi, Hobi.

err, aku taktau kenapa aku letak tajuk camtu. 
hiraukan =.='

Yang penting sekarang aku nak cerita aku kena tag. yay ! aku suka.sebab kalau takda tag takda la entry baru. HAHA.
Tag kali ni pon oleh Datuk Cekadak jugak. 
memang takda orang lain dah yang sudi nak tag aku. 
eh, aku tak rasuah dia suruh tag aku pon ok. tetiba emo lebih lebih.
(=___________=' )

Aku jawab tag ni sambil letak eyemo. tau tak benda apa? alahh, yang letak dekat mata sebab taknak mata cair tuuu. 
taktau jugak? nanti pergi kedai apek tepi jalan tanya dia eye mo tu apa ok ?

dah settle masalah tu, jum kita tengok tag ni. apa benda tah dia nak aku jawab.

1) Siapa suruh anda buat tag ini?
Cekadak, isteri cekodok.

2) Apakah hobi anda?
Ushar monyet makan. 

3) Sejak bila anda mula berminat dengan hobi anda itu?
Tanpa sedar, saya dah mula meminati bidang ushar mengushar ni.

 4) Apakah faedah mempunyai hobi anda itu?
 Boleh mintak sikit makanan tu kat monyet. Jimat duit takyah beli makanan. 

Kenapa sikit ja soalan? 
tak mencabar. ha ha ha
(banyak ni punya soalan pun dah malas nak jawab sebenarnya)

Monday, December 20, 2010

First Giveaway.

Assalamualaikum.
Seronok gila sebab sebelum ni tak pernah pon kena tag untuk giveaway semua benda ni. hahaha.
so sekarang ni tengah gayut gayut pokok sambil jerit jerit dengan monyet.

tapi weh, tapi aku taktau camana nak buat benda ni pon. So aku takmau tag sapa sapa. sebab aku tak reti, aku tak tau nak buat camana (sama ja kan?) 

Looser gila aku taktau benda benda camni.
Dah la lambat update sebab malas berat tulang.

Tapi aku nak cakap terima kasih kat Miss Cekadak sebab tag aku. HAHA ;) 

Mesti lepas ni aku tak dapat dah giveaway, terasa sangat looser (=.=")

Tuesday, December 14, 2010

"Aku saja jaa. haha"

Aku jalan pergi kedai runcit milik cina muka jambu takda bulu.
"Weh, kenapa Zabedah Wahab? Nama sapa tuuu?"
"Aku saja jaaa. haha"

Aku pergi kedai makan pakcik rock takda rambut kat depan.
"Weh Zabedah Wahab. Bapak veteren nama kau. Mana kau dapat?"
"Aku saja jaaa. haha"

Aku pergi kelas dekat belog C yang banyak pakcik misai naik motor a.k.a Pakcik Guard.
"Zabedah Wahab. hahahahaha. Nama nenek kau ke weh?"
"Aku saja jaaa. haha"

Aku tengah sibuk check baki duit aku dekat ATM bank lalat Muamalat. 
check jaa, nak keluarkan tak mampu :(
"Zabedah, kau tengah keluarkan duit ka? eh, camana kau boleh dapat nama Zabedah Wahab?"
"Tak laa, aku tengah cuci tapak kasut ni. Aku saja jaa. haha"

Tengah tidur dengan gaya monyet cabut bulu bulu rosak sambil usya member cabut bulu kaki.
aku pikir ada persamaan jugak member aku dengan monyet,
tetiba ada announcement ;
"Perhatian kepada wanita yang mengaku sebagai Zabedah Wahab. Sila kembali kepada diri anda yang sebenar"
"Aku saja jaa. haha" (sambil gigit gigit besi katil)

Kenapa semua manusia (hyperbola disitu) nak tanya kenapa aku letak nama tuuu? Aku macam nak ja pakai banner yang diikat dengan tali, tulis ;
'Nama aku dekat FB Zabedah Wahab sebab takda sebab pun. Lu ada masalah? Jumpa gua belakang kedai mamak' 
pastu gantung dekat leher. 
(bajet macam gangster tengah tahan nak terkencing, muka berparut, baru lepas keluar gym sambil pakai singlet.)

anyway, aku tak marah pon uolllllss tanyaaa. ini entry gedikss saja sebab esok takda exam. tapi esok, esok, esok dan esok lagi ada exam. arghhh :\

Semoga awak berjaya ! 
:D

Thursday, December 9, 2010

hard time in life.

Exam in Progress. 
No entry is allow to be updated.
FOCUS ! 


wish me luck, GUYS !
byebye ;)

Sunday, December 5, 2010

cari kawan macam orang gila.

Aku ada banyak kawan, tapi entry kali ni aku nak cerita kawan aku yang paling gila    gila.
letak gila saja nanti macam aku kawan ngan orang gila yang pakai selekeh, tak mandi setahun, rambut dah macam wire telefon rumah, gigi jarang jarang warna hitam dan ada ulat gonggok kat celah gigi tuu. bukan yang tuuu, bukan.
terima kasih pakcik google bagi pinjam gambar.
agaknya apa yang menyebabkan pakcik ni jadik gila eh?
aku tak sampai hati nak describe orang gila camni. 
haha.

aku suka kawan dengan orang yang tak kisah dengan perangai aku. aku ni kekadang suka buat benda yang memalukan. bukan kekadang sangat la, tapi macam selalu ja aku rasa. muahahaa. 
contohnya ;
aku selalu kutuk atau bahasa lembut dan ayunya di panggil kritik (lembuut la sangat) kuat kuat sampai orang tu dengar. kan dah kantoi. bodoh tak? *baik cakap tak. kalau aku ada kawan yang gila gila, dia akan gelakkan aku ja. kalau kawan yang tak gila atau skema dia akan cakap "hang ni buat malu aku ja. takmau kawan la." pastu terus belah tinggal aku sorang sorang sambil melutut tegah jalan bergenang air mata. ok dah, tipu.
contoh dua ;
kalau pergi jalan jalan, aku suka kalau buat benda gila gila macam kacau kacau kawan aku ataupun orang yang aku tak kenal macam couple. hahaha. kekadang aku pergi menyibuk time couple tu tengah tengok tengok barang sambil buat muka selamber, tak pon aku ikut bontot couple tu dekat dekat sambil buat muka sangap. maksud aku muka takda perasaan. weh, gila dak aku? kalau aku ada kawan yang gila gila dia akan lagi cabar aku buat benda gila. kalau aku ada kawan skema lagi bertauliah dia akan tinggalkan aku macam tuuu ja. takda feel langsung.

aku tau aku berperangai syaitanirrajim. syaitan pon menyampah ngan aku gamaknya.

tapi aku tak kisah orang nak cakap aku lalok ka hapa, baru la ada fun in our life. asyik nak jaga maruah dan harga diri tapi memang la kena jaga semua tuu tapi kau jangan la over sampai pergi guling guling tengah jalan buat sawan pulak ataupun pergi ciom mulut depan pavilion kan. itu macam haremm jadah pulak. tak bagus ya anak anak murid cikgu. cikgu taknak anak murid cikgu jadik macam tuuu. *sambil cabut bulu kaki. haha.

ini adalah contoh kawan kawan aku yang berperangai macam itik hisap ganja ;
syira
dia ni memang la gila tahap gila.
dia ni lagi suka cabar aku buat benda yang memalukan.
tapi aku pon satu bangang ikut ja cakap dia. haha
aku suka dia bila aku cubit, tumbok bontot, tendang tendang manja dia tak marah pon. 
tapi kau jangan over sampai nak cucuk lubang hidung dia.
kalau yang tuu memang terus dia jadik hulk.

maz
aku suka kacau dia dalam kelas sampai dia gelak gelak pastu takleh tulis.
sebab tangan dia dah geli sebab gelak banyak? err, paham kaa? arghhh.
faham tak perasaan aku bila dapat kacau orang dalam kelas? 
rasa macam nak sendawa. ahh.
madi
dia ni pon boleh tahan jugak kegilaan.
kalau aku merapu dia boleh tambah tambah lagi isi kandungan kemerapuan tuu. haha
dia jugak kaki jalan. 
*memang la kaki untuk berjalan kan, mana ada kaki untuk makan. 
maksud aku suka pergi jalan jalan la. kalau ada duit ja memang hari hari bejalan walaupun kat tempat yang sama. muahaha :D
itu kawan kat uia, ni kawan time sekolah pulak ;
t'en
tudiaaa, ni lagi taukeh along jual penyapu punya.
kalau aku merapu dan mengarut dia lagi up kemerapuan beliau. haha
aku suggest takyah kawan ngan dia, nanti habeh berserabut urat saraf dalam perut sebab dok gelak banyak. 
tapi best, sebab dia gila ! 
*yelaaa, orang gila memang sentiasa best sebab tak banyak prob. haha

jaet/ pakcik
tudia gambar nak skema jaaa.
padahal perangai gila gak. haha
dia suka buat muka 'buruk buruk'.
pastu asyik nak lawan cakap aku, aicehhh macam aku ni taukeh lak orang kena dengar cakap aku. haha
syuu
aku jarang jumpa dia sebab dia kat um.
tapi tak penah lost contact lahhh, aku rindu gila dia.
tengok, kawan gila camni la yang aku nak. gila gila dia pon aku rindu gila dia jugak. haha
dah lama aku kawan ngan dia since form 1 :D
beehah.
ni pon aku kawan since form 1 sampai masuk uia pon sama sama.
dia ni suka melawak gila gila punya.
pastu suka tipu tipu tapi memain jela.
aku penah tertipu kaw kaw punya dengan dia.
tapi sekarang dia dah takleh tipu aku, takkan termakan punya.
aku makan nasi jaaa. haha

banyak ja lagi kawan aku yang gila vavi punya. tapi aku rasa macam dah panjang gila ja entry ni. laen kali story lagi pasal kawan kawan lain okeh? 
entry kali ni banyak pasal gila jaaa, jangan jadik gila sudah. bahaya tuu, boleh menyebabkan sakit jantung. bahaha :D
see yaa,
byebye :)

Saturday, December 4, 2010

hero.

pernah tak kalian terasa 'down' secara tiba tiba?
sapa pernah? 
sila buat pusat bergetar. 
haha
 meh aku nak cerita pasal pengalaman aku.
tau tak, hari khamis hari tuu aku pergi kelas macam biasa lahh.  
aku tak penah ponteng. 
*ceh, apa motif ni? hiraukan ja please :D 
aku masuk kelas pukul lapan, dan macam biasa dah habes kelas tu ada kelas lain pulak. kelas poetry namanya. lepas tu, lepas tu masa tengah rilek rilek tunggu lecturer masuk, baru aku teringat aku tak buat kerja yang dia suruh buat. sebenarnya taktau pun kena buat kerja tuu, lepas member aku tanya baru aku tau ada kerja. haha. kantoi dalam kelas main main.
ok, takpa hiraukan yang tu jugak. 
aku pon terus ambik pusat eh, purse dan belah dari kelas tu ke cybercafe untuk carik poem dan print. kalut kalut carik dan terus ambik ja mana mana poem yang ada. masa tengah carik carik tu baru aku teringat member aku sorang ni pon tak carik poem lagi jugak. terus aku printkan untuk dia jugak. terasa bangga sebab dapat menyelamatkan member aku sorang tu daripada ditelan ikan gorila. eh, ikan ka gorila? 
gorila? ikan?
apa apa jaa.
rasa macam hero wooo sebab dapat selamatkan orang.
lepas dah print terus pergi kelas balik. tengok tengok lecturer dah masuk. tapi takpa, aku masuk buat bodoh ja. disebabkan terlalu bangga sebab dah dapat carik poem aku masuk kelas sambil senyum senyum mesra sampai semua orang pengsan tengok kemesraan aku. ewahhh ! tipu ja. aku pun duduk lah kat tempat aku pastu bagi poem yang aku dah print dekat member aku yang tak buat kerja jugak tuuu. taktau nak cakap macam mana lagi perasaan bangga aku tuu. rasa macam nak gigit gigit kertas tu. haha
"apa nak jadik ni? kerja senang macam tu pun takleh buat." 
aicehh, mentang mentang baru siap kerja. nak marah orang pulak.
malangnya, baru beberapa minit terasa bangga..
tetiba, aku nampak kat depan lecturer tulis dia nak poem oleh Wilfred Owen yang bertajuk Anthem for Doomed Youth SAHAJA. faham tak? faham tak apa salah aku? aku pergi carik poem yang tah hapa hapa macam tak guna ja. terus down lepas dapat tahu aku salah carik poem.dah la aku sebenarnya sakit kaki sebab malam sebelum tu aku jalan banyak. masa lari lari pergi carik  poem tu tak rasa sangat kesakitan di kaki ku sebab terlampau semangat nak siapkan kerja, takut kena marah. tapi, lepas dapat tahu salah buat kerja terus rasa sakit balik, berdenyut denyut macam nak tercabut kaki plus sakit kepala dan down gila ! 
macam nak sorok bawah meja sambil nyanyi lagu 'laukku cukup masin' sebab malu jugak buat kerja salah.
eh, kenapa lagu tu? -mugkin masa tu lapar. haha

ingat boleh jadik hero kat member aku sebab dah selamatkan diaa. 
tapi.....

p/s ; inilah akibat sebab terlalu berbangga dan riak dan takabbur dan over.
Allah marah, anak anak murid cikgu jangan buat macam tuu tau?
*sejak bila pulak aku jadik cikgu?*

Friday, December 3, 2010

betul la.

betul la aku ni tak matang.
betul la aku tak boleh kahwin lagi.
betul la aku tak kuat. aku tak kuat nak hadapi masalah.
betul la aku pernah jatuh basikal.
betul la aku selalu kalah dengan air mata.
betul la aku takleh kahwin lagi. (ni yang paling sedih sekali, sebab tu ulang)
betul la aku tak boleh nak selesaikan masalah sendiri.
betul la aku cacat otak. eh, ni tak betul !
betul la aku pandai masak maggi ja.
betul la aku yang hilangkan anting-anting mama aku dulu.
betul la aku banyak masalah sekarang.
betul la aku sedih.
betul la aku nak balik rumah !
betul la aku dah rabun. 

ok, dah letih.
bye :|

Tuesday, November 30, 2010

Jadah.

Amik kau start tajuk pon dah ganas. jum harini kita jadik ganas setelah lama tak hupdate belog ni. tadik aku ternampak ada kawasan pembuangan najis cicak dah kat hujung hujung belog ni. muahaha. sampai hati hg cicak, hg pandang rendah kat blog aku. tsk.tsk.

apa jadah barang ngan cicak pon nak merajuk.

sebenarnya, the title is referring to this picture ;
Rozita Che Wan di suatu majlis *tak hengat majlis hapaaa.

kalau nak tutup, tutup la semua betoi dak? 
kenapa atas tutup, bawah terbukak terkangkang terbelah tersexy.
betoi dak?
betoi dak?
betoi dak?

that's all,
byebye ;)

Monday, November 22, 2010

a promised entry.

Hello peeps ;)
It's been a long time since i wrote here right? well, as usual i'm not in mood of writing anything (in fact, i have so many things to tell you). Even i don't have any entry regarding hari raya wehh. here you come the laziness side of me. i don't need you, shuhh shuhhh ! *while kicking the wind with full-hearted. haha

Well, this entry will be all in english because i want to share with you my dearest reader about my poem that i've done by myself ! i repeat, by MYSELF ! eh, i've told you right? and i even promised you that i'll post an entry about my poem. ouhhh, now i remember. *aicehhh, pretending just about to remember. haha

Back to my own writing poem, honestly it's really hard to be done. i have to follow some sort of rules,and it's the hardest theme of poem and to be more miserable, it's the longest poem i've got compare to my classmates. not fair ! not fair !
*while pulling out my hair. auchhww !

the rules of readig my poem ;
you are not allow to LAUGH cruelly while reading it or even make a weird face like you really disgusted to read and all the things that would make me feel pathetic. 
deal? 
GREAT ! 
let's read it now ;)

CHAOS
Yesterday, I were standing here,
in old building.
Looking through the window,
cloud seems dark outside
and the wind blows,
rain started to fall.
The kid that I'm looking at, he fall.
He stand again, and walk over here,
to his mother, as slow as the wind blows.
They shelter from the rain under a building.
I watch them outside,
through the huge window.

Today, I'm still looking through this window,
but today, not only one, but many kids fall.
They fall on the ground outside,
and will never stand here
again, everything has been destroyed, all the building,
the wind will never blow as blow
as i can feel yesterday's blows.
Now, there is no more window,
as well as there is no more building
on earth, because everything has fall
on the ground where I'm standing here,
I can see the whole world, outside
from the place where i usually look outside,
there is no more wind to blow,
but chaos dominated the place here.
I can hear the broken of the window,
women, kids, father, mother, siblings, they are all fall
to the ground under the collapsed building,
will they ever have a chance to shelter under the building
again? should they sleep tonight on the ground outside?
where they would wet when the rain fall,
and feeling cold when the wind blows,
and tomorrow, would they have the strength to look at the window?
Would you bear to just have a look from here?
While they're fighting for their life, here?
We're busy racing to build high-rise building,
while they don't even have window,
they just roofed the sky outside,
much worse, there's no wind to blow,
yet, only the leaves to fall.

Now, I am kneeling on the ground outside,
praying for there will be no more people fall,
and hoping that all the chaos will stop here.

the end.

p/s ; the poem themed sestina.
look at the end of all the last words of every sentence, i have to repeat it in a fix order and i know i made it miserably. i should arrange every single word of the story properly.
yes ! the poem is the worst poem ever. ok, bye.

Monday, November 15, 2010

Pengakuan.

 susah ! 
susah !
susah !
susah !
susah !
Susah gila nak pakai Adobe Photoshop.
haritu aku dah pergi workshop pon still tak pandai jugak.
tapi mugkin sebab workshop tu 2 jam ja.
dia tak sempat ajar banyak.
tapi dia dah ajar basic, pon aku taktau guna.
apa ni, apa ni.
pastu baru nak main main ngan adobe photoshop tu, 
dah habeh lak trial dia.
pakcik CC la ni yang bagi kat aku tak ori.
bengang gilaa..
macam nak tampaq tampaq !

rasa macam nak pergi beli yang ori yang berharga beratus ratus tu.
tapi, kalau tak pandai jugak, tak guna gak kan?
HAHA.
Aku ingat dalam kepala hotak aku ni,
banyak la jugak pengetahuan pasal IT, pasal PC.
tapi, sekali p kelas komputer banyak jugak yang aku taktau.
tapi aku berminat nak tauuuu, harap harap lepas habes kelas komputer ni aku boleh repair laptop sendiri, boleh modified windows, boleh hack orang.
wahh, melampau hang ! 
patut la Allah bagi aku kurang pengetahuan pasal IT.
HAHA.
Tapi, tapi first thing aku nak jadik otai ADOBE PHOTOSHOP dulu,
pastu aku nak otai DSLR pulak.
biarla aku lambat daripada orang pun kan?
kisah pulak akuuu :p

Saturday, November 13, 2010

Williah Shakespeareah.

Aku akan jadi William Shakespeare versi pondan harini sebab aku kena buat sajak weh !
sajak dalam bahasa inggeris.
Time ni segala penyakit penyakit berperangai setan nak join aku buat sajak.
sakit kepala lah, sakit kaki lah, pusat berdenyut lah, jerawat pon nak menonjolkan diri beliau masa ni jugak.
haihhh.
Nama William Shakespeare jugak akan ditukar sebab aku perempuan. 
jadik Williah Shakespeareah.
Amacam? gempak?
Jom bayangkan shakespeare yang botak kat depan
|
|
|


bertukar jadik macam ni
|
|
|

pewwittt ;)
bak number sini, cun sangat misai tu ! 
"Nama sapa?" 
"saya Williah Shakespereah."
jawab beliau dengan nada gedik.

Ohh, nanti kalau dah siap sajak tuu aku post kat entry baru ok? 
nak buat terbaik lagi daripada shakespeare punya sajak. *berangan.
buat pasal perang ok? ataupun pasal cinta? 
:\
p/s ; cakap pasal jerawat eh, cakap pasal William Shakespeare ni, aku jadik MC untuk malam 'Shakespeare's Night' kat campus aku ni. nanti aku post entry pasal tuu ok? sekarang ni gambar dia tak dapat lagi.

Wednesday, November 10, 2010

Dah jadik orang Kelantan.

Kalau entry yang ini aku punya lunch tak best, tapi kali ni lunch aku best gilaaa ! i loike ! ;)
Tapi, perasan tak? kenapa aku suka nak update blog time tengah hari ni? 
balik kelas jaa, makan dan terus rasa nak update blog. 
demam tengahari agaknyaa. haha
apa apa jela ! 
Nak tau? 
Nak tau? 
Aku makan nasi kerabu wehhh. sedaaap ! Ini adalah kali pertama saya makan nasik kerabu yang best lagi lazat sehingga menjilat tayik kuku. Aku makan satu satu nasik tu dengan penuh belaian kasih sayang sebab takut dia habis cepat sangat, nanti mesti rindu dia sampai mimpi mimpi. Nasi dia kaler biru, cantek gitu. Pastu boleh pilih nak letak ayam ataupun ikan. Pastu ada budu, tapi aku tak sure pulak dia letak budu atau tak. haha. Tapi yang tak best nya dia letak banyak sangat benda benda hijau (golongan sayur). Susah betul nak asing asing kan golongan hijau(sayur) dan biru(nasi).
haa, takda unsur unsur politik ya kat sini. Saya tak berminat dengan politik. maaf.
Ohh, lupa pulak nak amik gambar nasik tuu.
Sekali makan mesti nak lagi !
Pastu kena marah dengan mak, "ohh, memang la suka habeskan duit. nak makan sedap ja tauuu, belajar tak pandai pandai jugak. Kalau dapat A semester ni baru boleh makan nasi tu !"
Pastu awak balas "Macam tuu ka mak? 
Kalau macam tuuu, saya nak bagi nama nasi ni, Nasi A. Ok dak?"
Alamatnyaa, tak makan dah la nasi ni. Susah bebenor nak dapat A nya. haha

Come on laa Zabedah. Semua orang dah tahu nasi kerabu kaler biru. Orang dah makan nasik kerabu tu beratus ratus kali dah, hang baru nak try. Jahil betul ! HAHAHA *gelak setan
Oh, yaka? ok, fine. Nak merajuk. Buat buat la tak tauu pleaseee..
:(

Sunday, November 7, 2010

Lunch makan apa?

Tragis sikit harini.
Dah la main main ngan abang maintenance lagi. Eh, bukan main apa pon.
Maintenance kat hostel aku ni kalau nak masuk buat kerja (yang sepatutnya dia buat) mesti masuk secara tiba tiba yang menyebabkan jantug aku dah terkeluar satu skru.
Terkejut punya pasal.
Tetiba jaa ketuk pintu, bagi salam dengan suara yang sangat macho (dan handsome),
terus laju laju carik tudung yang dah disepuk atas katil tadik macam tudung tu tiba tiba jadik sesuatu benda yang berharga lebih berharga dari mutiara di lautan.
aicehhhh ;)
tapi kalau tak sempat tudung, towel busuk yang tak basuh seminggu pun bantai ja.
biarlahh ! haha.
pastu kena bukakkan pintu macam VIP pulak maintenance ni.
'Silakan masuk abang maintenance' 
ohh, mengada gila !
haha :D
Tapi tak boleh jugak nak marah kat abang maintenance tuu kan?
Haritu sapa suruh ketua bilik pergi report kat Mahallah Office cakap tersumbat laa, paip tercabut laa.
Kalau nak marah, marah ketua bilik.
Ahli bilik ;
"Apalaa bang*** gila ketua bilik ni pergi report"
Ketua Bilik ;
"Nanti tak pergi report, bising pulak makcik cleaner tuu"
Ini boleh menimbulkan pergaduhan, tapi takpaa bilik kami cool jaa :D
 cool macam ni ;)
Dan, selesai sudah kisah abang maintenance dan makcik cleaner.
Cerita pulak pasal kisah aku yang sadis ni.
Tadik, aku pergi jalan jalan cuci mata nak pergi ambik duit kat atm dan bercadang untuk terus ke cafe untuk membeli makanan untuk perut ni.
Untuk perut, bukan untuk aku.
Tapi, atm pulak rosak.
What's The Problem?
Ayoyo, dah laa satu sen pon takda kat tangan.
Nak beli buku lagi petang ni (cee, tetiba)
Memang dah tak syak lagi !
Memang !
Memang atm tak sayang aku, dia dah merajuk sebab lama dah aku tak p sana.
Alalalala :(
Aku pun pulang ke sarang bilik dengan perasaan kecewa lagi traumaa.
wahhh !
Lepas tu sambung lagi online.
Boleh tahan lagi perut ni.
5 minit, cool lagi perut ni.
Tak lama lepas tuu, terus dia menendang nendang. Bukan baby yang tendang,
BUKAN !
Tapi, perut ni dia nak balas dendam kat aku sebab aku tak bagi dia makan.
Mak aih, melampau kot.
Aku baru tak bagi makan sehari jaa, dah nak balas dendam.
Memang perangai huduh macam tuan diaa
ok, SHUT UP !
apahal kutuk diri sendiri ni :D


Tapi, tapi nasib baik ada Q.
(contoh orang ada kat gambar atas)
Dia yang meng'offer' aku makanan untuk dimakan sebagai penanda wacana alas perut.
Dia bagi makan ni ;
Gambar sapa ni? 
pinjam sat.
terima kasih :D
Boleh la hentam yang ni dua keping pon.
janji perut ni dah tak menendang nendang.
hahaha.
Harap harap lepas ni atm ok.
Nak withdraw duit, nak makan, nak beli buku, nak beli shawl.
ok melampau nak beli shawl lagi.

"Yes, Mr.Ell !"
Eh, lecturer dah panggil.
Kena pergi kelas dah ni.
byebye ;)

Friday, November 5, 2010

Ketagihan.

Harini sangat bohsia bohsan la abang abang dan adik adik sekalian. Walaupun harini adalah hari Deepavali, tapi kenapa aku tak rasa kemeriahan tuuu? Nak makan laddoo, nak pakai sari. Nak pergi raya lahh, boleh dak? HAHA.
GILA !
Harini jugak abah nak masukkan duit. Oh no ! Oh no ! *muka menggigil gigil sambil mengetap gigi.
Kenapa aku takut dan tak suka? Sepatutnya aku gembira dan bahagia. Tapi, ini semua disebabkan gerai gerai kat bawah tuuu. semua dia punya pasal lahhh. sekarang dah hilang aku yang dulunya suka pergi ke atm dan cucuk cucuk dia dan tekan tekan dia. aku rindu aku yang dulu. *over. haha
Anda mesti tertanya tanya kenapa aku over begini kan? Sebenarnyaa, kat campus aku ni tengah ada 'Raudhah Festival'. Macam macam aktiviti ada kat sini, ada gerai bukak banyak gilaaa jual makanan, baju, selendang, kasut. Memang best untuk sesapa yang rasa duit dia banyak gila sampai tak tahu nak buang kat mana. haa, jawapan dia kat sini laa. Memang kompem boleh habis duit wehhh. kalau dia bertapa kat sini sehari dua boleh tahan la jugak. ni dua minggu wehh, dua minggu ! memang tak menahan.dah laa depan blok asrama aku. pergghh ! sebab tu la aku nak keluarkan duit kat atm pon tak berani. kalau hampa, ada beran?
kalau asyik membeli jaaa, alamatnya tak berasap la perut ni. haha
Tapi, tapi harini aku nak cerita bukan pasal festival tuuu saja. aku nak cerita pasal ketagihan. bukan ketagihan dadah sepertisyabu mahupun ice tuu. tapi aku nak cerita pasal ketagihan lain berdasarkan pengalamann yang aku pernah nampak ataupun yang familiar dalam kehidupan aku. buatpa nak cerita benda yang aku tak tahu dan tak penah rasa. kalau hampa nak aku cerita jugak, bagi aku rasa dulu dadah tuu. then baru aku boleh cerita. ok?
Ketagihan #1
Game ;
Ini memang bukan setakat berlaku di sekililing aku. sekali ngan aku sekali terjebak dalam kancah tak bermoral ni. haha *sambil buat gaya pengacara 999. tapi, ketagihan kepada game ni biasala kan? bukannya teruk sangat pon. kalau game yang tak teruk dan menunjukkann moral yang tak baik tuu memang la salah kan? ini aku ketagih dengan game tembak tembak, race kereta, game jalan jalan macam mario. tuu pun tak menang menang lagi aku main. sedih betul. selalunya aku main game dekat sini. alahhh, game bebudak ja yang adik aku umur 4 tahun pun main game tuuu. Haaa, adik aku tuu lagi la teruk kalau dah start main game memang susah nak berhenti. kalau suruh makan pun takmau dahh. petang petang selalunya keluar main dengan kawan kawan, tapi dia sibuk nak main game. dia pernah main dari pagi sampa petang. mama abah aku pun dah naik takut dengan dia. hahaha. yelaaa, dia pernah main sampai mata bengkak. yelaaa, mengadap skrin tuu jaa, mau tak bohsan mata dia. lepas dari tuu abah aku dah tak kasi dia main sangat dah. abah aku selalu bawak dia tengok benda benda hijau macam pokok, rumput, kacang hijau, dinding yang kaler hijau. haha. macam macam laaa, sebab nak rehatkan mata. budak budak kalau mengadap depan skrin lama sangat pon takleh jugak, kan? aku dah tuaaa, takpa laa :D
Ketagihan #2
Novel ; 
Ohh, ini bukan akuu, tapi orang sekeliling aku. Aku tak berminat sangat, tapi aku nak cerita macam mana keadaan orang yang boleh dikatakan gila novel. Aku ambik contoh sepupu aku, sorry cik anisah :D Dia pernah paksa aku tauu baca novel. bayangkan kena paksa dengan buat benda yang kita tak suka? sama macam kita paksa ikan minum air oren tauuu. tak suka ! dia cakap ; "baca laa ni, baca laa. best gilaaa, rugi tak baca. nah nah amik ni baca jugak !" sambil tikam tikam aku dengan pisau sembelih lembu.tapi, nasib baik best novel tuu. siap nangis nangis sikit, biasalaa, baca novel mesti mau feel kan? haha. tak sangka aku layan juga novel tuu tapi satu tu jelaa. lepas tu aku takda pon rasa nak baca lagi macam orang meracau nak bf/gf. haha. sepupu aku yang gila novel ni jugak sanggup simpan duit untuk beli novel ni. Pastu kumpul bertimbun timbun satu rak buku penuh novel. Dia akan berusaha untuk habiskan bacaan novel tu dalam masa satu hari. ish, macam buku tu ada expired date pulak. sanggup tak makan, tak tidur. Tidur la jugak, tapi lambat. Gaya duduk semasa baca novel jugak akan bertukar tukar dari semasa ke semasa. Memula rilek ja gaya, lama lama mula la tertungging laa, terkangkang, jatuh katil. haha. Baca novel mesti mau duduk sorang sorang jugak, sebab sat lagi part yang sedih tuu mesti kena nangis. Malu la kalau nangis depan orang kan? duduk dalam bilik, meraung raung kutuk watak dalam tuu "Aku benci lelaki ni, bodoh betul laa. Tak patut tau dia buat kat isteri dia macam tuuu. Tak suka !" sambil tumbuk tumbuk buku. Tak suka tak suka pun sambung jugak baca sampai habes. Bila dah habes, " Sweet gile suami dia, kan best kalau aku dapat suami macam tuuu." Oh My Galang ! Dahsyat betul impak novel ni, kalau orang dalam novel tu wujud mesti dia menjadi pujaan ramai. nasib baik tak wujud. Tapi ketagihan ni pun takda laa teruk sangat. Sekurang kurang nyaaa, kita boleh mempertingkatkan penggunaan bahasa melayu kita masa nak buat karangan nanti. *Ehemm, mari berfikiran positif mulai dari sekarang.
Test sikit ;
Kenapa si Zabedah tu suka cakap kuat sangat? Aku duduk sebelah dia jaa pon, bukannya duduk sebatu. kalau dia bisik pon aku dengar lahhh. haihhh =.="
Orang yang berfikiran positif akan cakap ;
Hmm, mungkin rumah dia dekat dengan airport kot. banyak kapal terbang, jet dan roket turun naik dekat ngan rumah dia dan menyeebabkan bising. sebab tuu dia dah biasa cakap kuat. kalau ikut volume telinga orang yang duduk dekat airport kira dah habes slow la tuuu.
WAHHHH !

Ketagihan #3 ;
Online ;
Ini macam memang kena batang hidung aku ni. bukan takat kena kat hidung, habes satu badan aku kena, macam kena cucuk cucuk dengan jarum. aduhh, sakit ! Bila dah start online dan buat bermacam macam social network macam facebook, blog, yahoo messenger memang susah nak berhenti. Kadang kadang even myspace ngan friendster yang dah tak laku pun orang still rasa best nak main. Sebab apa? sebab benda ni menyeronokkan la. kalau tak seronok sapa nak main pulak kan. Ayam kot. aku tengok ayam macam takda life ja. haha. sorry ayam *sambil kenyit kenyit mata kat ayam. ayam tu pulak buat bodoh ja kat aku sambil dia kais kais tanah carik ulat.

Dah lama pulak aku mengadap skrin bercahaya ni.
Tu tak masuk lagi ketagihan terhadap artis korea yang member aku tergila gila kan gila ! haha.
sakit mata dah ni, nak pergi tengok benda hitam hijau pulak. 
Jom !
Jom ! 
Jom !
byebye :)